Kardiológia

Címoldal Kardiológia

Vizsgálatok

Vizsgálataink rövid ismertetése

Vizsgálat: Fizikális vizsgálat, a test megtekintése, tapintása, hallgatózás, tájékozódó látásvizsgálat, vérnyomás mérés.

Ekg: a szív elektromos működéséről, a ritmusról, az ingerképzésről és vezetésről, a szív terheléséről, bizonyos határok között vérellátásáról ad felvilágosítást.

Laboratóriumi rutinvizsgálat: vérkép vérsejtsüllyedés, máj- vesefunkció, vércukor, vérzsírok ( koleszterin, triglicerid ), húgysav, vizelet, elektrolitok.

Egyéb vizsgálatra is lehetőség van pl.: PSA ( prosztata vizsgálat ), vas, vaskötő kapacitás, pajzsmirigy funkció, INR stb, megbeszélés szerint.

Arteriográfia: az artériás "stiffness" ( merevség ) mérésére szolgál. Az aorta merevségét, rugalmatlanságát méri. Az aorta rugalmatlansága miatt megemelkedik a szívben a nyomás, ami hosszú távon növeli az infarktus és a szédülés ( stroke ) valószínűségét. Fontos rizikótényezője a szív- érrendszeri betegségeknek.

Szívultrahang vizsgálat: tájékoztat a szív anatómiai felépítéséről mind hossz- mind keresztirányban, a szívfalak vastagságáról, mozgásáról, a billentyűk állapotáról és azok működéséről. Színkódolt Doppler technikával vizsgálható a szívben belüli véráramlás ( szűkület, billentyű elégtelenség ). Számíthatók az áramlásból és a falfeszülésből eredő nyomásviszonyok.

Carotis Doppler ( nyaki érvizsgálat ): az agyat ellátó fő ütőerek állapotáról ( meszesedés, szűkület ), az áramlási viszonyokról ad felvilágosítást. Az itt látható eltérések kezelést indokolhatnak ( meszesedés ), illetve az egyéb betegségek, eltérések kezelési stratégiáját is befolyásolják.

Pajzsmirigy UH: a pajzsmirigy állományának anatómiai vizsgálatára alkalmas. Vizsgálható a pajzsmirigy mérete, kiterjedése. Növedékek, cysták, daganatok felismerhetők. A vizsgálat alapján egyéb további vizsgálat indikálható.

Hasi UH: a hasi szervek többségének vizsgálatára alkalmas eljárás. Elsősorban a máj, epehólyag, vese, hasnyálmirigy, prosztata, méh, hasi aorta és a környezetében elhelyezkedő nyirokcsomók vizsgálatára alkalmas.

Légzésfunkciós vizsgálat: a légzési paraméterek, a tüdő térfogata és kapacitására alkalmas.

Mellvizsgálat: egy speciális készülékekkel a mell átvilágításával vizsgálható a mell szerkezete.Egyéb vizsgálat mellett a csomók korai felismerésének eszköze.

A szűrő vizsgálat jelentősége: tünetmentes, ú.n. szubklinikus szakban képes felderíteni eltéréseket, amikor még nincsenek tünetek. A korai diagnózis és kezelés a betegségek kifejlődését lassítja, megállítja, illetve megoldja a problémát. ( pl. epekő eltávolítás ).

Egészségpénztárakkal szerződésben állunk!

szechenyi2020