Fogászat

Címoldal Gyökérkezelés

Gyökérkezelés

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés indoka leggyakrabban a fogbélgyulladás, amit a szuvasodásból származó baktériumpenetráció okoz. Ilyenkor baktérium kerül a fogbélüregbe. A gyökérkezelés során a fogbélüreg (pulpa) tartalmát eltávolítják, sterillé teszik, és olyan anyaggal tömik be, amely tartós zárást biztosít.

A legtöbben úgy tudják, hogy ez a fog "idege", ez azonban tévhit. Valóban találhatóak itt idegek is, de a pulpát ezen felül kötőszövet, nyirokerek, artériák és vénák alkotják. Igazán nagy szerepük a fogak fejlődése során van, később csak az érzékelésben (hőérzékelés).

A gyökérkezelés menete
- a fogat érzéstelenítik,
- kitisztítják a szuvasságot,
- elfúrják a fogbélkamra tetejét, hogy hozzá tudjanak férni a gyökércsatornákhoz,
- megtisztítják a fogbélkamrát és a gyökércsatornákat,
- eltávolítják a gyökércsúcs körül felhalmozódott gennyet és baktériumokat,
- a gyökércsatornákat speciális gyökérkezelő tűk segítségével megtisztítják,
- a tiszta, baktériummentes csatornákat, a csatorna teljes hosszában gyökértöméssel zárják le és ideiglenes töméssel tömik be (az ideális gyökértömés "csúcsig érő" és "falálló", azaz teljesen kitölti a kitisztított gyökércsatornát),
- a gyökértömött fogat azután a megmaradt foganyag figyelembevételével betömik, vagy koronát készítenek rá,
- gyökércsatornákat speciális gyökérkezelő tűk segítségével megtisztítjáka tiszta, baktériummentes csatornákat a csatorna teljes hosszában
gyökértöméssel zárják le és ideiglenes töméssel tömik be (az ideális gyökértömés "csúcsig érő" és "falálló", azaz teljesen kitölti a kitisztított gyökércsatornát) a gyökértömött fogat azután a megmaradt foganyag figyelembevételével betömik, vagy koronát készítenek rá.

szechenyi2020