Fogászat

Címoldal Fogkőeltávolítás

Fogkőeltávolítás

Depurálás - fogkőeltávolítás

A fogkőeltávolítás az egyik legfontosabb fogászati beavatkozás.

A fogkő olyan helyen alakul ki a fogainkra rakódott lepedékből, ahol a tisztítás nehézkes vagy akadályozott, illetve ahol a szájüreg természetes tisztító mechanizmusai, mint a nyelv és az orca mozgása nem érvényesülnek.

A fogkő fogainkon lévő lepedék, mely fogkefével, illetve az otthoni szájhigiéniás eszközökkel már nem eltávolítható. A növekvő fogkő folyamatos gyulladást tart fent a fogíny, illetve a fogágy mentén.

Ha nem távolítjuk el a rendszeresen a lepedéket, étkezések utáni vagy gyakori fogmosással, gyulladás alakulhat ki. Ha a gyulladás kialakult, az íny a fogmosások alkalmával vérzik, távolabb kerül a fogaktól, fáj és vöröses árnyalatú lesz. A fogak mellett ínytasakok jönnek létre, majd a gyulladás egészen a fogágy legmélyebb szöveteire is átterjed, később a csont pusztulása is elkezdődhet. A fogak kilazulnak, mozogni kezdenek, majd ki is eshetnek.

A tökéletesen elkészített tömések és fogpótlások előfeltétele is a jó szájhigiénia és a gyulladásmentes, egészséges íny. A fogászati kezelések megkezdése előtt szükség van egy alapos tisztításra, amely a fogak felszínét, az íny alatt lévő fogkő és lepedék eltávolítását, valamint a fogak felszínének polírozását jelenti. A polírozás után a fogak felszíne sokat világosodik, ez szép, esztétikus mosolyt eredményez.

A fogkő eltávolítása

A fogkő eltávolítása a legalapvetőbb eljárás, amelyet alkalmazhatunk a gyulladt íny és a fogágy betegségeinek orvoslásában. A depurálás ( fogkő-eltávolítás ) alkalmával mind a fogkövet, mind a lepedéket és egyéb lerakódásokat maradéktalanul eltávolíthatjuk. A műveletet ultrahangos depurátorral végezzük el.

A kezelés menete:
- QuickSleeper - rel érzéstelenítjük a fogínyt,
- a gép rezgések segítségével távolítja el a nem kívánatos anyagokat a fogról,
- az íny alatt lévő lerakódásokat kézi géppel végezzük el,
- a fogkő eltávolítását követően lepolírozzuk a fogakat, mert a sima felületre sokkal nehezebben tapad rá a lepedék.

Az íny feletti és íny alatti fogköveket otthon nem, csak a rendelőben az erre a célra kialakított professzionális nagyfrekvenciás készülékkel (ultrahangos depurátor) lehet eltávolítani. A kezelés fájdalommentes.

A fogkő eltávolítást gyakran kiegészítjük intraorális homokfúvással is, melynek segítségével a legapróbb fogkövek, elszíneződések még a legeldugottabb résekből is eltávolíthatóak.

A pácienseinket szájhigiéniai tanácsokkal látjuk el, valamint segítünk a professzionális szájápolás elsajátításában.

szechenyi2020