Fogászat

Címoldal Fogágybetegségek

Fogágybetegségek

Nyitott és zárt kürettázs

A fogkő nem csak a fogak látható felszínén, hanem íny alatt az ún. ínytasakokban is megtalálható.

Az ínytasakok röntgen képet adnak. A fogágy betegségeket okozó baktériumok számára a fogkő kiváló táptalajt jelent. A baktériumok hatására pusztulásnak indul a csont, a fogak pedig kilazulnak. Fogágy betegség esetén indokolt a kürettázs elvégzése.

Amikor az elváltozás nem jelentős, azaz az ínytasakok kicsik, zárt kürettázst végzünk. Ez azt jelenti, hogy ultrahangos depurátorral (fogkőleszedő) vagy kézi műszerekkel eltávolítjuk a fogkövet; amennyire csak lehet az íny alatt haladva.

A nyitott kürettázs előre haladottabb állapotot orvosol. Ekkor a fogak külső és belső felszínéről sebészileg lefejtjük az ínyt, eltávolítjuk a gyulladt tasaktartalmat és a felpuhult csontrészt. Klinikánkon ózonnal fertőtlenítjük a műtéti területet. Amennyiben a csonthiány jelentős, csontpótló anyaggal és membránnal pótoljuk az eltávolított szövetrészt, majd sebészi varrással zárjuk a műtéti területet.

Az utógondozás, a 2-4 hetente megismételt ellenőrzés kiemelt fontosságú a fogágy betegségben szenvedő páciensek számára. Az utógondozás során Bemer-féle mágneses terápiát alkalmazunk.

A terápia javítja a revascularizációt (vérrellátást), illetve elősegíti a visszacsontosodást.

Komplex fogágy kezelés

A fogágy betegség a fogíny és a fog tartószerkezetének betegsége, mely régebben gyógyíthatatlannak hit betegség volt. A fogágy betegség gyakorlatilag két csoportra osztható: a fogíny betegségére és a fogtartószerkezet betegségére.

Mindkét kórkép fájdalommentes, így hosszú ideig is észrevétlen maradhat megfelelő szakorvosi vizsgálat hiányában. Ez teszi kiemelten veszélyessé őket. Elsődleges tünet lehet az egyszerű fogmosáskor észlelhető fogínyvérzés.

A fogíny gyulladása ráterjed a fog tartószerkezetére, ekkor a tünetek már súlyosbodhatnak, fogvándorlás vagy fog mozgathatóságként is jelentkezhetnek. Legvégső súlyos esetben a fogak elvesztése következhet be.

Mi okozza a fogágy betegséget?
A tudomány jelenlegi állása szerint a száj saját baktérium flórája tehető felelőssé. A baktérium flóra egyedi eltérést mutat, ez az oka, hogy egyesek hajlamosabbak a fogágy betegségekre, míg mások alig.
Bizonyított tény az is hogy a fogágy betegségekre való hajlam öröklődik, genetikai tényezők is befolyásolhatják a betegség alakulását, súlyosságát.
Okozhat fogágy betegséget egyes szervezetet érintő általános betegség is, mint pl. a cukorbetegség.
Okozhat fogágy-gyulladást valamilyen helyi tényező: rossz tömés, fogpótlás ill. a torlódott fogak stb.

Következménye lehet:
A folyamat tartóssága az íny sorvadását okozza, az íny elválik a fognyakról, melytől egy hatalmas tasak keletkezik a fog gyökere és az íny között, melyben baktérium kolónia szaporodásához megfelelőek a körülmények. Így állandó gócként távolabbi szervek megbetegedését okozhatja pl.: szív, ér, vese stb. súlyos megbetegedéseit.

A fogágy betegségekbe nagymértékben beleszól a szájhigiénia, a megfelelő fogmosás, fogselyem használat, fogzuhany. A tartós rossz szájápolás önmagában is fogágy betegséget okoz. Továbbá a dohányzás is nagymértékben hajlamosít a fogágy betegségek kialakulására.

Megelőzés:
Megfelelő szájhigiéniás ápolás.
Rendszeres szűrővizsgálatra járás.

De ha mégis kialakult: a fogágy betegségek gyógyítására klinikánkon kidolgoztunk egy komplex kezelési együttest, mely több támadásponton küzd a betegség ellen, magas hatásfok

szechenyi2020